Продавець Интернет магазин "Златоуст" розвиває свій бізнес на Prom.ua 5 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
374 відгуків
Православный интернет магазин "Златоуст"
+380686521987
+380675189685
+380675189685
Viber, WhatsApp
+380664201974

Старець Силуан Афонський. Акафіст

125 грн.

Немає в наявностіКод: ТГ0113-5
Зателефонувати мені
Старець Силуан Афонський. Акафіст
Старець Силуан Афонський. Акафіст
125 грн.
Немає в наявності
Зателефонувати мені
  • +380 показати номер +380675189685 дод. Киевстар Viber, WhatsApp
  • +380664201974 дод. МТС
  • +380 показати номер +380675189685 дод. Киевстар Viber, WhatsApp
  • +380664201974 дод. МТС

Старець Силуан Афонський. Акафіст

 

Ця книга оповідає про життя і духовні подвиги одного з великих святих новітнього часу – афонського схимонаха Силуана, причисленого до лику святих Константинопольської та Російською Православними Церквами. У другій частині книги містяться записи, зроблені старцем Сильваном протягом його життя в монастирі

 

Преподобного Силуана Афонського

24 вересня (11 вересня за старим стилем)

 

Преподобний Силуан Афонський (мирське ім'я ― Симеон) народився в 1866 році в Тамбовської губернії Лебединського повіту Шовской волості в селі Шовском в благочестивій родині селянина Івана Антонова.

Батьки його були працьовитими, добрими і від природи мудрими, хоча і неписьменними. Велика і дружна сім'я, згадував згодом старець, жила бідно, однак потребують допомоги ніколи не відмовляла, часом ділячись з ними останнім. Особливо радо у сім'ї приймали мандрівників. Батько розмовляв з ними про Бога і християнського життя, і ці бесіди справляли сильне враження на сприйнятливу душу юнака.

З дитинства Симеон працював разом зі старшими, у міру сил допомагаючи батькові у поле і братам на будівельних роботах у поміщицькому маєтку. З цієї причини, мабуть, він змушений був залишити сільську школу, провчившись у неї тільки дві зими. Але прагнення до знань (яке характеризувало його батька, "томившегося своєю темрявою") було притаманне преподобному завжди.

Життя побожній сім'ї Антонових нерозривно пов'язана з храмом, відвідування якого прививало Симеону з дитинства почуття благоговіння перед словом Божим, виховувала його в дусі християнського смирення та інших чеснот. У храмі він осягав церковну грамоту, навчався зосередженої молитви, слухав читання "Житій святих". Через кілька років юнак, полюбив Господа всією душею, побажав піти в монастир і прийняти постриг у Печерській Лаврі. Його прагнення, проте, не зустріла підтримку батька, який наполіг на тому, щоб син спочатку вступив на військову службу і лише після її проходження вирішив, ким йому бути.

Підкоряючись батьківського слова, Симеон повернувся до свого звичайного життя. Було йому в ту пору дев'ятнадцять років. Благочестивий намір незабаром залишив його, і він, подібно багатьом своїм одноліткам, піддався спокусам світу. Молодий, красивий, сильний, а до того часу уже і заможний, він насолоджувався життям і в галасливій суєті світу почав був забувати перший поклик Божий до чернечому служінню.

Але Господь уберіг його від занурення в гріховну безодню, знову закликавши піти від мирської суєти і вступити на шлях чернецтва. Сталося це, за свідченням старця, при наступних обставинах: одного разу, повернувшись додому з гулянки, він задрімав і в тонкому сні, дивлячись на себе як би з боку, побачив, як у нього проникає "злосмрадный змій". Відчувши відразу, він прокинувся і в момент пробудження почув вимовлені Самої Пресвятою Богородицею слова: "Ти проковтнула змія уві сні і тобі гидко; так і Мені бридко дивитися на те, що ти робиш".

Усвідомивши свої гріхи, юнак гаряче розкаявся у них перед Господом і подякував Божу Матір за виявлену до нього доброту. Ця подія мала вирішальне значення для вибору подальшого шляху. До нього знову повернулося бажання присвятити своє життя Богові.

Військову службу Симеон проходив в Санкт-Петербурзі. Був він воїном виконавчим, в поведінці зразковим, у відносинах з товаришами по службі вірним, за що його любили товариші по службі. В армії з особливою силою проявився дар його мудрої поради, слідуючи яким, багато знайшли душевний покої і благополуччя. Пішовши на службу з живою вірою і глибоким покаянним почуттям, Симеон ніколи не забував про Бога. До того часу чудесним чином визначилося і місце його майбутніх чернечих подвигів ― Свята Гора Афон, куди він був "від темряви гріха до світла Істини Христової Самої Пречистої покликаний". Він часто думав про чернечого життя і, бажаючи хоч якось допомогти насельників монастиря, кілька разів посилав на Афон накопичені гроші. Про внутрішній стан преподобного в той період красномовно свідчать слова його товаришів по службі: "А він розумом на Афоні і на Страшному Суді".

Незадовго до закінчення військової служби Симеон вирішує попросити молитов і благословення отця Іоанна Кронштадтського ― святого праведного Іоанна. Не заставши його, він залишає записку зі словами "Отче, хочу піти в ченці; помоліться, щоб світ мене не затримав". В казармі він вже на наступний день відчув навколо себе "пекельне полум'я", яке "гуло" з тих пір не перестаючи всюди, де б він не знаходився.

Багато років потому в записках преподобного прочитають: "О великий отець Іоанн, молільник наш! Дякую я Бога, що бачив тебе, дякую і тебе пастир добрий і святий, бо задля твоїх молитов я розстався з світом і прийшов на Гору Афонськую, де побачив велику милість від Бога".

Всього один тиждень Симеон пробув удома. Зібравши подарунки для монастиря і необхідне в дорогу, він попрощався з усіма і відправився на Афон. Восени 1892 року преподобний прибув на Святу Гору і був прийнятий послушником у Російську Пантелеймонов монастир в пору розквіту цієї обителі.

Життя старця в монастирі була проста, доступна і зовні нічим не примітна: спочатку його послухом була важка робота на млині, на зміну якій прийшов клопітку працю економа, завідування майстернями, продовольчим складом, а на схилі років ― торговельної лавкою.

 

Пройшовши шлях початкових чернечих випробувань, він в 1896 році був пострижений у мантію з ім'ям Силуан, а в 1911 році ― в схиму з залишенням колишнього імені.

Своїх учнів преподобний не мав і в послуху у якого-небудь певного старця не перебував. "Важко жити без старця, ― говорив він згодом. ― Недосвідчена душа не розуміє Божої волі, і багато скорбот перенесе вона перш, ніж навчиться смирення". Сам він, подібно до більшості ченців, виховувався в атмосфері загальної для ченців Афону духовної традиції проводячи, як того вимагав багатовіковий устрій життя в обителі, дні в безперестанній Ісусової молитви, тривалих богослужіннях у храмі, постах і чуваннях, частої сповіді і Причастя Святих Христових Тайн, читання духовних книг і працю.

З першого і до останнього дня преподобний явив собою образ досконалого послуху; для нього ігумен, духівник і просто старший брат ― добрі наставники. Якщо монахи і миряни, вважав він, будуть слухати духівників і пастирів своїх без осуду, без заперечення і без внутрішнього опору, то і вони самі не втратять порятунку, і у всій Церкві буде повнота життя.

Проживши сорок шість років в обителі з загальножительні статутом, подвижник ніколи не прагнув до відходу в затвор або до видалення в пустель, вважаючи, що без благовоління Божого вони самі по собі є лише допоміжними засобами, а не метою християнського життя. У той же час він був далекий і від мирських інтересів. А постійно перебуваючи серед людей, старець зберігав розум і серце від сторонніх думок, очищав їх від пристрастей для молитовного предстояння Богу, стверджуючи, що це найкоротший шлях до порятунку. Він не шукав мучеництва, але всім своїм життям повторив аскетичний досвід отців Церкви ― відомих подвижників благочестя. Яким був цей шлях для преподобного?

За афонським звичаєм, новоначального послушника вводили в життя монастиря сповіддю. Випробувавши в Таїнстві Покаяння радість очищення і звільнення від тяготивших його гріхів, Симеон, однак, відразу ж піддався нападу помислів про повернення у світ і одруження. Свідомість того, що він знову засмутив Божу Матір, потрясло послушника, що відкрило йому, що, і тут, на Святій Горі, як здавалося, до пристані спасіння, можливі спокуси і навіть загибель. Отрезвленный своїм духовним падінням, він став багато і старанно молитися, вдаючись переважно до Ісусової молитви, яка незабаром увійшла в його сад і стала сама відбуватися в ньому постійно. Цей дар був отриманий преподобним від Пресвятої Богородиці за сокрушенной молитві перед Її образом і став міцною основою його духовного життя.

Послушник Симеон продовжував подвиг чування, посту й сердечної молитви, але не покидала його і духовна боротьба з новими спокусами ― марнославством і гордістю. Вони, не даючи душі можливість "вступити на шлях віри", то підносили Сімеона "на Небо", викликаючи в нього почуття нібито власній непогрішності "Ти тепер святий", то низвергали долу, здавалося, вже у вічну загибель, кажучи йому: "Ти не спасешся". Диявольські напади все зростали, привносячи почуття богооставленности, доводячи Симеона до відчаю. І коли він вирішив, що "Бога благати можливо". Господь незбагненно з'явився послушнику під час вечірні в храмі пророка Божого Ілії і духом ввів його в Небесну обитель. У той момент, за свідченням старця, він усім своїм єством відчув, як благодать "мучеництва" наповнила його і він пізнав Господа Духом Святим. З тих пір все, що відбувається в світі він розглядав лише у співвідношенні з досвідом душі, що пізнала свого Творця. "Інша справа вірувати в Бога, ― говорив він, ― і інше знати Бога".

Явище Господа Ісуса Христа принесло послушнику радість Пасхи, Воскресіння, відчуття переходу від мороку духовної смерті до неизъяснимому світла життя. Одного разу пізнавши Духом Святим Божественну любов, він починає незрівнянно глибше і гостріше переживати втрату благодаті: "Хто втратив її, той невтомно день і ніч шукає її і тягнеться до неї. Вона втрачається нами за гордість і марнославство, за неприязнь до брата, засудження за брата, за заздрість, вона залишає нас за блудну думка, за пристрасть до земних речей, за все це йде благодать, і спустошена і сумна душа сумує тоді про Бога, як нудьгував наш батько Адам після вигнання з раю".

Старець Силуан часто згадує чернече служіння преподобного Серафима Саровського, чудотворця, душа якого, пізнавши Господа, нестримно прагнула до нових подвигів заради стяжання благодаті. "Пізнала Бога душа, ― запише преподобний Силуан пізніше, ― нічим не може задовольнитися на землі, але все прагне до Господа і кричить, як мале дитя, що втратило мати: сумує душа моя за тобою і слізно шукаю Тебе".

Як набувається і утримується благодать, чому і за що вона залишає душу віруючої людини, ― ці питання стають найважливішими у житті подвижника.

Постійно перебуваючи в подвигу, він утримувався у всіх і від усього, що могло б заважати наживання благодаті: спав мало, уривками, до двох годин на добу, сидячи на табуреті, не робив послаблень в пості і обмежував себе в їжі, радячи які зверталися до нього "їсти стільки, щоб після прийняття їжі хотілося молитися"; відкидав свою волю, вважаючи, що це приносить "велику користь для душі. Вона сумує, молиться, плаче, перебуваючи в боротьбі, щоб утримати благодать, але Божественне світло, якщо і повертається, то ненадовго, а потім, як колись, знову залишає послушника. "За те страждаємо ми, ― пояснював старець, ― що не маємо смирення. У смиренній душі живе Дух Святий, і Він дає душі свободу, мир, любов, блаженство". Здобути смиренний дух "це велика наука, яку скоро не здолаєш".

Минуло 15 років з дня явища преподобному Господа. Його розум знову затьмарюється диавольскими нападами і втратою світу душі. З часом ці страждання посилюються болісними борениями з бісами, ночами отрывавшими його від невпинної внутрішньої молитви. Про те, яку душевну біль йому довелося зазнати при цьому, подвижник говорив так згодом: "Якщо б Господь не дав мені спочатку пізнати, як багато Він любить людину, то я і однієї такої ночі не виніс би, а їх у мене було безліч".

В одну з таких ночей, коли, незважаючи на всі старання, молитва не приходила до преподобного, він із скрухою в серці заволав: "Господи. Ти бачиш, що я хочу молитися Тобі чистим розумом, але біси не дають мені. Навчи мене, що я повинен робити, щоб вони не заважали мені?" "Горді завжди так страждають від бісів", ― була йому відповідь. "Господи, навчи мене, що я повинен робити, щоб змирилася моя душа?" І знову в серці пролунав відповіді Бога: "Держи розум твій у пекло і не впадай у відчай". За словами старця. Господь пожалів його і Сам навчив, яким чином душа повинна миритися і стає неприступною для ворогів: при наближенні гріховних помислів вона визнає себе гідною вічної муки і сходить в пекло, щоб силою пекельного полум'я випалити в собі дію всякої пристрасті і з чистою молитвою звернутися до Господа, сподіваючись на рятівну дію любові Христової і тим самим уникаючи відчаю. "І цим,-говорив преподобний, ― перемагаються вороги, а коли я розумом виходжу з вогню, то помисли знову набувають чинності". Ця здатність відновлювати в собі справжнє переживання пекельних страждань заради очищення душі від пристрастей відтоді не полишала його".

Дароване Господом одкровення стало для ченця Силуана не тільки надзвичайно важливим практичним зазначенням, але і поклало початок новому етапу в його духовному житті. Поступово в молитві подвижника починає переважати скорботу про світ, не відає Бога. Як пояснював старець, люди забули про Господа, що вчинив їх, і шукають своєї волі, не розуміючи, що поза істинного Джерела життя її немає і бути не може. Свобода тільки в Господі, Який з ласки Своєї дає вдаються до Нього благодать Святого Духа. У Ньому, Святому Дусі, в Його пізнанні міститься звільнення від рабства гріха і страху смерті.

Він вчить любові Важливіше і дає душі сили жаліти навіть йдуть гріховним шляхом. "Де немає любові до ворогів і грішникам, там немає Духа Господнього". (Мова йде про ворогів віри Христової. Сам старець ділив людей не на ворогів і друзів, а на пізнали Бога і не пізнали Його.)

Справді по-християнськи врятувати ближнього можна тільки любов'ю. У любові до всіх людей преподобний бачив уподібнення Господу Ісусу Христу, який "розпростер руки на Хресті", щоб усіх зібрати. Любов Христова не може зазнати нічиєї загибелі і у своїй турботі про спасіння всіх обіймає не тільки світ нині живуть на землі, але і вже померлих і зійшли в самий пекло. І якщо радіє і тішиться душа при рятуванні людей, то настільки ж сильно планет і молиться вона, бачачи зворотне ― їх загибель.

"Молитися за людей ― це кров проливати", ― говорив преподобний. І він жив стражданнями всього світу, забуваючи самого себе, і не було кінця його молитві, яка закликала всі народи Землі пізнати Господа Духом Святим. На глибоке переконання старця, якби це сталося і люди, залишивши свої захоплення, всією душею кинулися б до Бога, щось змінилося б обличчя Землі і долі всіх людей і весь світ перетворилися б "в один час".

Вся його життя була сердечною молитвою до великих сліз", виключно високим подвигом любові до Господа. "Світ стоїть молитвою, ― стверджував преподобний, ― а коли ослабне молитва, тоді світ загине". У цій молитовній спрямованості він досяг такого внутрішнього стану, при якому провидів, що відбувається і прозрівав майбутнє людини, відкриваючи глибокі таємниці його душі і закликаючи всіх вступити на шлях рятівного покаяння. Безперестанна молитва не залишала подвижника до останнього години його земних мандрів.

1/24 вересня 1938 року старець отець Силуан мирно помер. Він явив своїм подвижницьким життям приклад лагідності, смирення і любові до ближніх.

Через п'ятдесят років, у рік святкування 1000-річчя Хрещення Русі, Священний Синод Константинопольської Православної Церкви зарахував блаженного старця до лику святих.

З благословення Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Алексія II ім'я преподобного Силуана Афонського внесено до місяцеслова Руської Православної Церкви під 11/24 вересня. Однак задовго до офіційної канонізації для поклоніння чесній главі преподобного, що покоїться в Покровському храмі святогірської Пантелеимоновой обителі, приїжджало чимало паломників з вірою в його молитовне заступництво перед Господом.

Врачуют души верующих и писания подвижника о сущности христианской жизни и монашеского делания, переведенные на многие языки и получившие большую известность за глубокую духовность и мудрость содержащегося в них слова. Его слово ― простое и доброе, но чтобы следовать ему, необходимо вступить на путь самоотречения и всецелого послушания воле Божией, каким прошел и сам святой старец. Будучи нашим сучасником, сином Російської землі і Церкви Руської, він свідчив про спасительности євангельської істини, преподанной всім нам Господом нашим Ісусом Христом, про високий значенні вчення Православної Церкви, підтверджуючи тим самим, що в світі цінностей минущих незмінними і справді цінними для всіх часів є лише моральні, духовні основи життя людини.

Характеристики
Основні атрибути
Стан Нове
Вид палітурки Твердий
Кількість сторінок 672
Країна виробник Україна
Мова видання Російська
Тип поверхні паперу Матова
Тематика Християнство
Користувацькі характеристики
Розміри 150х200мм
Сторінок 672 стр
Папір Газетна
Обкладинка Тверда
  • Ціна: 125 грн.